/ Forums
New To The Forum? Click Here To Read The How To Guide. -- Developers Click Here.

Unofficial workaround for “access control list not in canonical form” error during Oculus Setup

cyberealitycybereality Posts: 20,630 Oculus Staff
edited April 2016 in General

There’s a known issue where the Oculus installer (OculusSetup.exe) may not successfully complete due to a Windows registry issue, and instead asks you to reboot your computer. You can identify whether this is the issue you’re having by opening %LOCALAPPDATA%\Oculus\OculusSetup.log and looking for the error message “This access control list is not in canonical form and therefore cannot be modified.”

We have a potential fix for this issue in the upcoming release, but in the meantime, the following unofficial workaround may work for you. Warning: this workaround requires that you edit your Windows registry!


1) Run regedit.exe

2) In the left tree view, right-click on HKEY_LOCAL_MACHINE, select "Permissions..."

3) If a dialog comes up stating that the permissions are incorrectly ordered, click "Reorder"

4) Click "OK" in the permissions dialog to close it

5) Repeat step 2-4 on any of the following tree nodes that exist:

- HKEY_LOCAL_MACHINE/SOFTWARE

- HKEY_LOCAL_MACHINE/SOFTWARE/Wow6432Node

- HKEY_LOCAL_MACHINE/SOFTWARE/Wow6432Node/Oculus VR, LLC

- HKEY_LOCAL_MACHINE/SOFTWARE/Wow6432Node/Oculus VR, LLC/Oculus

- HKEY_LOCAL_MACHINE/SOFTWARE/Wow6432Node/Oculus VR, LLC/Oculus/Config


After you make these changes, re-run OculusSetup.exe, and it should complete.
AMD Ryzen 7 1800X | MSI X370 Titanium | G.Skill 32GB DDR4 3200 | EVGA SuperNOVA 1000 | Corsair Hydro H110i
PowerColor RX 480 x2 | Samsung 960 Evo M.2 500GB | Seagate FireCuda SSHD 2TB | Phanteks ENTHOO EVOLV
«1

Comments

  • I am having this install issue. Your remedy isn't working for me, I have tried it twice. Am I just opening the permissions and clicking OK with out modifying anything? I am also not seeing anything other than HKEY_LOCAL_MACHINE, is that normal? Any help is appreciated. 

    Thanks in advance. 


  • cyberealitycybereality Posts: 20,630 Oculus Staff
    You have to click the small arrow ">" on the left of the node name do pull out the tree. That's probably your issue. You may get a popup about reordering the permissions, which you should OK. If you don't see the popup, just click OK. Let me know if that helps.
    AMD Ryzen 7 1800X | MSI X370 Titanium | G.Skill 32GB DDR4 3200 | EVGA SuperNOVA 1000 | Corsair Hydro H110i
    PowerColor RX 480 x2 | Samsung 960 Evo M.2 500GB | Seagate FireCuda SSHD 2TB | Phanteks ENTHOO EVOLV
  • DarthAsadDarthAsad Posts: 3
    edited March 2016
    Thanks for the quick response, I got down to HKEY_LOCAL_MACHINE/SOFTWARE/Wow6432Node and do not see Oculus VR, LLC, only Microsoft.

    P.S.: I did not get a reorder pop up fyi.

    Including screen shot for reference. 
  • PKRipperPKRipper Posts: 173
    Art3mis
    You are looking in the wrong place. you have HKEY_CURRENT_USER open and you need to be in HKEY_LOCAL_MACHINE
    CPU: i7-4790k
    SSD: Samsung EVO 1TB
    SSD: PNY SSD240GB
    Graphics Card: GTX 1070
    A bunch of parts that make the magic happen!
  • PopopinselPopopinsel Posts: 179
    Art3mis
    Thanks cyber, worked like a charm!
  • PKRipper said:
    You are looking in the wrong place. you have HKEY_CURRENT_USER open and you need to be in HKEY_LOCAL_MACHINE
    Thanks, worked after I went to the correct folder. 
  • jjkramhoeftjjkramhoeft Posts: 9
    Virtual Boy (or Girl)
    thanks the fix worked for me
  • ColinBColinB Posts: 204
    Art3mis
    Been away from the Forum for some time now.
    Have a CV1 on order. Just wondering about these latest posts.
    Are they about the CV1?
    I thought that all this scripting and editing and regediting would have been finalised?
    Is the CV1 "consumer ready" yet or is it still for developers at the moment?
    I am not really a developer. Should I wait for the CV2 or risk it with the CV1?
  • StokedOnStokedOn Posts: 2
    "visual-cpp-2015.exe exited with code 1638" on Developer Machine With Visual Studio 2015 Update 2 RC installed.
  • ColinBColinB Posts: 204
    Art3mis
    Moderator.
    Am I in the correct forum here?
    Not sure where I should post this.
    I did order the CV1 thinking it was a commercial product.
    Reading through the threads make me wonder.
    Are these problems associated with the CV1 or the DK2?
    I have had very little probs. with my DK2 apart from fixes etc. It's fantastic !!
    Can someone please let me know if the current CV1 is only for developers at this stage?
    If so I may cancel my order and wait until a more user friendly unit is released.
    Thankyou.
  • cyberealitycybereality Posts: 20,630 Oculus Staff
    edited March 2016
    The consumer Oculus Rift is absolutely a consumer product. However it is for Windows PCs which have literally thousands of different hardware and software configurations, so there are edge-cases that can happen. We will work to smooth these out over time, but I'm pretty sure issues like this are in the minority.
    AMD Ryzen 7 1800X | MSI X370 Titanium | G.Skill 32GB DDR4 3200 | EVGA SuperNOVA 1000 | Corsair Hydro H110i
    PowerColor RX 480 x2 | Samsung 960 Evo M.2 500GB | Seagate FireCuda SSHD 2TB | Phanteks ENTHOO EVOLV
  • Aivo33Aivo33 Posts: 9
    edited March 2016
    I put win 10 and all works fine !!!!





  • onanimationonanimation Posts: 5
    Virtual Boy (or Girl)
    Hi! Is possible know the folder of download installation to no wait 1 hour of downloading every time that I try to solve this problem? This is a madness!
  • blue-steelblue-steel Posts: 115
    Art3mis
    Hi! Is possible know the folder of download installation to no wait 1 hour of downloading every time that I try to solve this problem? This is a madness!
    if your using windows 8 or 10 it will put it into downloads under this pc
  • EdMoonEdMoon Posts: 1
    Aivo33 said:
    Not work for me !!!!!!
    How i can save this keys in reg edit always if i make new keys i close regedit and open again then they are but  after oculus sofware install theys new keys is gone ?????

    i need save this keys or folders

    - HKEY_LOCAL_MACHINE/SOFTWARE/Wow6432Node/Oculus VR, LLC/Oculus

    - HKEY_LOCAL_MACHINE/SOFTWARE/Wow6432Node/Oculus VR, LLC/Oculus/Config


    other keys i have

    I need help

    i dont understand i log off my user account logging in my administraator account i make this 2 keys
    Oculus and Config
    and if i try install oculus software in end its say again restart computer and try again
    and then if i go regedit this 2 keys Oculus and Config is gone    WTF ????????

    and thats dialog dont gome to me
    If a dialog comes up stating that the permissions are incorrectly ordered, click "Reorder"

    i have small ssd 256GB
    And every time if i try install oculus drivers he download sofware and eat my ssd drive C:
    now i cant even try enymore to install sofware because i have only 2gb left my ssd
    i tryed 25x times or more install sofware and now my ssd is compleatly full

    Where is this oculus sofware downloading  files and why he keeps it and not overwrighting files or not delete this downloaded files if setup failed i feel he make new files just
    Where i can delete this downloaded files what oculus setup makes ??????????
    i am lost about 15GB free space on my ssd C:

    Somthing doing setup if it failed he delete some failes
    i take litle time and trying to understand ecactly what is going on how much he eat and where this files are

    I am not rooki in pc but i cant handled this problem
    Anyone can help me ???
    Exactly the same with me.. excluding the SDD part.
    No keys for Oculus and Config under Oculus VR, LLC,
    No Re-order pop-up in any
    Also tried the full permissions, no cigar :(

    Its kinda frustrating. I still have the DK2 only but will appreciate that this update would make it better. And Its kind of absurd that the main setup is just broken as it is.

    Please Oculus fine team... dont let the party fail just as it was starting. Wish you the best of luck.


  • JuliuXJuliuX Posts: 3
    Same problem here. No re-order pop-Up in  registry. Any idea?. 

    Windows 7 , 256 SSD. Dk2 unplugged. 

  • Exactly the same with me.. excluding the SDD part.
    No keys for Oculus and Config under Oculus VR, LLC, 
    No Re-order pop-up in any
    Also tried the full permissions, no cigar 


    I will hang out here and wait for news. 

    Windows 7 64bit and DK2

    Thanks you Oculus for your hard work!

  • MrluthorMrluthor Posts: 1
    Running windows 10 same problem here. Have tried now 22 times no message pops up. I am very confused and slightly frustrated Have called Asus and contacted Oculus support...
  • On W7 with DK2 here, having these permission errors too. I was able to install it the first go around no problem and even got to play some of Lucky's Tale, but as soon as I exited I've been unable to launch anything since, if I actually do get something on the dk2 it's the white grid backdrop with the health disclaimer but I can't get past this. General Home functionality is fubar too, can't dl new games or apps at this point, it just shows the spinning circle with no progress occurring. Also can't exit the app, have to force quit. Sometimes when I launch Home it just shows the Oculus logo pulsing and never launches, stuck in a loop. Oh yeah and haven't been able to launch a game since the first Lucky's Tale go around. Uninstalled Home about three times now and still dealing with the install and permissions issue. Very frustrating.
  • ColinBColinB Posts: 204
    Art3mis
    The consumer Oculus Rift is absolutely a consumer product. However it is for Windows PCs which have literally thousands of different hardware and software configurations, so there are edge-cases that can happen. We will work to smooth these out over time, but I'm pretty sure issues like this are in the minority.

    You mean.that at the moment things are very similar to the DK2 release with windows?
    I thought that this time around Oculus might have things a little tighter?
    Looks to me like a bad repeat so far.
    Reading the forums does not give confidence at all.
    Let's hope that things get better before the CV1 is released commercially in shops.
    Just imagine the poor sales folk with all those returns and curses.

  • soxfan335soxfan335 Posts: 131
    Sounds like most that are having this issue are trying to use the dk2 with runtime 1.3 which oculus obviously do not give 2 shits about at this point, regardless of a statement here or there that dk2 would be ok, so my suggestion is to stick to 0.8 if u have dk2 for now.

    I stayed at 0.8 and only updated te nvidia drivers, which saw a slight improvement and also there seems to be a slight change to the way thigs are rendered in stereo, as distant objects appear slightly more detailed but with increased aliasing and pixel crawl.
    hush little babeh dont say a word
    and nevermind that noise u herrd :shock:
  • JuliuXJuliuX Posts: 3
    I dont think so. I have unplugged dk2 totally, uninstalled it and cleaned registry. So the oculus software (in theory) cant know I pretend to use a DK2. I am made to this kind of stuff because Im a DK2 user, buy probably totally new users suffer this problem too, and now oculus is a commercial product.

    I just cant install the software. The installation fails one time and another. Please oculus, repair the installer. News will be welcome !!
  • Guys, search for oculussetup.log and resolve your error where indicated.   I had a firewall issue.
  • Frieda04Frieda04 Posts: 1
    Hi, today I wanted to install the new oculus runtime and everytime i get the error "RESTART COMPUTER
    Sorry, we encountered an error during installation.". I don´t get the reorder message, so i don´t know, what to do now :( 

    Can anyone help me??? 

    I found the error messages in my oculussetup.log: 
    [Error] [01.04.2016 08:22:15] Error downloading oculus-dreamdeck-nux
    [Debug] [01.04.2016 08:24:31] Removing temp directory.
    [Warning] [01.04.2016 08:24:32] Couldn't remove temp directory.
    [Error] [01.04.2016 09:31:37] Error downloading oculus-dreamdeck-nux
    [Debug] [01.04.2016 09:31:50] Error sending analytics: Der Remotename konnte nicht aufgelöst werden: 'graph.facebook.com'

    Thanks for helping!!
  • AnaximedesAnaximedes Posts: 6
    Virtual Boy (or Girl)
    Well guys, this is really frustrating. I thought there was backwards compatibility with DK2. First of all: after near 15 times to install 1.3 runtime using the "one way system" installer with the same results, trying out reviewing order permisions from regedit, changing read only tags on C:\Users\username\AppData\Local\Oculus folder (where everything begins), put in down firewall, antivirus and so on, finally I installed this runtime, so many time I've lost today trying to install.

    First errors came when OculusSetUp tries to delete temp folders at the installation folder so I thought changing read only folder tag all will be done. NO. (There was so many temp installation folders as attempts I did, simptom of so many tries)

    After that and seeing what says OculusSetup.log in the last lines of it, the first conclusion is that as I have installed 'Visual C++ 2015' redistributable when it tries reinstalling again Visual C++ 2015 it gives an error, arruining instalation. Well, after removing 'Visual C++ 2015' redistributable, things go on and right and finally I've got the runtime installed.

    But, when following the steps to plug in the DK2 cables, sensor and so on, it says sensor is plugged in a non USB 3, what is false. Skip, skip, skip several alert messages that makes me to suspect that my DK2 (while waiting for the CV1 begin to be shipped some day outside USA) will not work fine over 1.3 runtime.

    Really none of my develops nor some samples dowloaded from Oculus share repository works on 1.3.

    Then, surfing forums and so on I found something really interesting: a switcher between five possible runtimes:

    https://forums.frontier.co.uk/showthread.php?t=240613

    So following the video and readme, reinstalled 0.8 to the folder needed and.... voila, thing works fine again. I've got two runtimes installed and I can switch bewtween both, forwards and backwards without any issue.

    Oculus guys, why not include something like this for developers who has DK2 0.8 running developments whule waiting for CV1?

    Finally trying install Oculus Dreamdeck from store, and it works with DK2 changing runtime from 0.8 to 1.3 with the switcher. Now I have 0.8 and 1.3 developments running!!! Great!!!

    Dr. Kaii, thank you and respect!


  • SEPERATE ISSUE RESOLVED:
    Thanks for posting how to examine the logs. Mine was failing on installation of Microsoft Visual C++ 2015 Redistributable (x64). I had installed these as part of a UE4 install 2 days ago. I guess the oculus software really wants to be the one to install them. I went to Add/Remove Programs and un-installed the 2015 dists, rebooted and tried again. This time I was successful.
    Its sad, my process involved it downloading the 800 megs, then when finished, failing. So each time I had to re-download the same 800megs... Sad it wasn't cached somewhere. Oh well, only took three times to guess the issue. Wierd though, they've had us as beta testers for a couple years now. Why are we seeing so many install issues day one? Thanks everyone for helping, back to the install... (crossing fingers I won't run into anything else)

  • JuliuXJuliuX Posts: 3
    I'm glad you found a solution. Unfortunally, most of us don't have any idea of the problem, because no log file is created during the installation progress. So, still waiting.
  • MrKaktusMrKaktus Posts: 81
    Hiro Protagonist
    How to exit "Adjust Your Focus" step limbo? I don't see anything in HMD, I cannot move back with the arrow, I cannot cancel setup and start it again. Madness.
  • codejoycodejoy Posts: 9
    I want to throw in my two cents here.  This issue I had after an upgrade to windows 10, so I thought but in fact what it was is I upgraded windows 10 to start also doing UWP xbox one development as well.  That requires a visual studio 2015 update 2 install which I am guessing installs these redistributables as well.  So thanks @PatrickHager for your idea there, led me to the solution as well.  Now to see if I can reinstall that update 2 after getting my rift running.

  • JcbHmmnJcbHmmn Posts: 3
    Virtual Boy (or Girl)

    Hello, Thanks everyone for your suggestions! I've tried the workaround with no success. My error log does not indicate the same problem as the unofficial workaround and it is failing when trying to install the Oculus Runtime.

    '[Debug] [4/9/2016 9:10:51 PM] Installing 'Visual C++ 2013' redistributable. [Debug] [4/9/2016 9:10:55 PM] Process C:\Users\ThinkInc\AppData\Local\Temp\OculusSetup-edec22c0-e156-4c0e-9ff7-baf71fe2b876\visual-cpp-2013.exe exited with code 0 (success). [Debug] [4/9/2016 9:10:55 PM] Installing 'Visual C++ 2013 x86' redistributable. [Debug] [4/9/2016 9:10:56 PM] Process C:\Users\ThinkInc\AppData\Local\Temp\OculusSetup-edec22c0-e156-4c0e-9ff7-baf71fe2b876\visual-cpp-2013-x86.exe exited with code 0 (success). [Debug] [4/9/2016 9:10:56 PM] Installing 'Visual C++ 2015' redistributable. [Debug] [4/9/2016 9:10:57 PM] Process C:\Users\ThinkInc\AppData\Local\Temp\OculusSetup-edec22c0-e156-4c0e-9ff7-baf71fe2b876\visual-cpp-2015.exe exited with code 0 (success). [Debug] [4/9/2016 9:10:57 PM] Install 'Install necessary redistributables.' succeeded. [Debug] [4/9/2016 9:10:57 PM] Total files inside Oculus directory: 5 files [Debug] [4/9/2016 9:10:57 PM] Initial RmGetResut: 0, number: 0, reason 0 [Debug] [4/9/2016 9:10:57 PM] Install 'Set up C:\Program Files (x86)\Oculus and OVRLibrarian.' succeeded. [Debug] [4/9/2016 9:10:57 PM] Installing oculus-runtime. [Debug] [4/9/2016 9:10:58 PM] Process C:\Program Files (x86)\Oculus\Support\oculus-librarian\OVRLibrarian.exe exited with code 7 (failure). [Debug] [4/9/2016 9:10:58 PM] Install 'Install all downloaded packages.' failed. [Warning] [4/9/2016 9:10:58 PM] Rolling back installation. [Debug] [4/9/2016 9:10:58 PM] Uninstall 'Install all downloaded packages.' succeeded. [Debug] [4/9/2016 9:10:59 PM] Total files inside Oculus directory: 5 files [Debug] [4/9/2016 9:10:59 PM] Initial RmGetResut: 0, number: 0, reason 0 [Debug] [4/9/2016 9:10:59 PM] Uninstall 'Set up C:\Program Files (x86)\Oculus and OVRLibrarian.' succeeded. [Debug] [4/9/2016 9:10:59 PM] Uninstall 'Install necessary redistributables.' succeeded. [Debug] [4/9/2016 9:11:57 PM] Removing temp directory. [Warning] [4/9/2016 9:11:58 PM] Couldn't remove temp directory. [Debug] [4/9/2016 9:11:58 PM] Exiting with code 1.'

    (Attached the full error log)

    I have tried everything including placing the setup software application on to the desktop and running as administrator. I have checked that my McAfee is up to date. My graphics driver is up to date according the the GeForce Experience app and I have also just tried a complete system restart, removing all files and apps on my new computer.

    Is there a way that I can install the required files (ex. runtime software, oculus drivers, etc) separately from the setup software. Or can I use the previous runtime (0.8) in some way? I cannot believe that it is this difficult to try and use my rift on a computer that was spec'd out by the Oculus website (http://www.dell.com/us/p/xps-8900-se/pd?~ck=mn)(which does pass the rift compatibility test). I have wasted a huge amount of time on this already and would truly appreciate any tips that may help get me up and running!

«1
Sign In or Register to comment.