New To The Forum? Click Here To Read The How To Guide. -- Developers Click Here.

Arktika 1 severe head movement stuttering

SitruzSitruz Posts: 55
Brain Burst
Hi All,

I'm really struggling with Arktika 1. Is anyone else experiencing severe graphics stuttering when moving your head?

I head to the armory and its fine for about 10 seconds, then the stuttering starts whenever I turn my head. I'm not running any SS and have reduced the graphics right down to medium and it still happens.

It looks very heavy on the CPU usage, but its not maxed out. The GPU is having a field day down at low 40+% usage.

I have an i5-4690K, 8Gb RAM and a GTX 1080. 

Cheers

Comments

  • MikeFMikeF Posts: 299
    Art3mis
    Same here on a 970.
    Framerate is perfect but get tracking hitches every 10 seconds or so regardless of graphics settings. 
  • cyberealitycybereality Posts: 22,779 Oculus Staff
    Are any other games exhibiting this behavior or Oculus Home? 
    AMD Ryzen 7 1800X | MSI X370 Titanium | G.Skill 16GB DDR4 3200 | EVGA SuperNOVA 1000 | Corsair Hydro H110i
    Gigabyte RX Vega 64 x2 | Samsung 960 Evo M.2 500GB | Seagate FireCuda SSHD 2TB | Phanteks ENTHOO EVOLV
  • SitruzSitruz Posts: 55
    Brain Burst
    edited October 12
    MikeF said:
    Same here on a 970.
    Framerate is perfect but get tracking hitches every 10 seconds or so regardless of graphics settings. 

     Thats right MikeF. My frame rate also looks fine on the performance chart using OTT.

    Are any other games exhibiting this behavior or Oculus Home? 

     No none of them. Like everyone I'll get the odd stutter, but I'd call this severe stuttering.
  • MikeFMikeF Posts: 299
    Art3mis
    Everything else is smooth for me, tried a handful of games on latest home update and drivers and all smooth except this one.
  • blazeddblazedd Posts: 5
    NerveGear
    Yeah I have the same experience, only setting it to low seems to take it mostly away, but still there at sometimes when turning head. I have 7700k and 1080Ti and only 1.0 SS enabled.
  • cyberealitycybereality Posts: 22,779 Oculus Staff
    edited October 13
    What if you don't use SS at all and just use the game's default settings (which I believe has SS less than 1.0).
    AMD Ryzen 7 1800X | MSI X370 Titanium | G.Skill 16GB DDR4 3200 | EVGA SuperNOVA 1000 | Corsair Hydro H110i
    Gigabyte RX Vega 64 x2 | Samsung 960 Evo M.2 500GB | Seagate FireCuda SSHD 2TB | Phanteks ENTHOO EVOLV
  • blazeddblazedd Posts: 5
    NerveGear
    Well 1.0 would be no SS at all... I'm using revive and steamvr. The game itself just has low/med/high/extreme. I've left it at low and tried but I get the occasional head stutter.. few hundred dropped frames as well. Medium is ok but kinda nauseating after a short bit. High and extreme I can't even.. Async on/off doesn't seem to differ either.
  • breammasterbreammaster Posts: 25
    Brain Burst
    I'm getting tracking hitches as well. 1070 gtx with i7 7700(non k) and running at high settings with no SS. Oculus home seems fine when I do a 360 spin and keep an eye on my hands.
  • SitruzSitruz Posts: 55
    Brain Burst
    edited October 13
    What if you don't use SS at all and just use the game's default settings (which I believe has SS less than 1.0).

     I don't have SS on and I'm getting the problem. Even if I crank up the graphics to Extreme I can still tell I'm getting a nice smooth FPS, its only when I turn my head side that this occurs. No head stutter issues in any other games at the moment.
  • blazeddblazedd Posts: 5
    NerveGear
    Not sure if oculus has this option, but as a Vive user - I turned ON always on reprojection and it works like a dream now.. even on extreme. Really strange, but try it out!
  • SitruzSitruz Posts: 55
    Brain Burst
    blazedd said:
    Not sure if oculus has this option, but as a Vive user - I turned ON always on reprojection and it works like a dream now.. even on extreme. Really strange, but try it out!

    I think the Oculus equivalent is always on?
  • jimmikaelkaeljimmikaelkael Posts: 5
    NerveGear
    I seem to have the same issue. I tought it was FPS drops but now I think about it when stutter happens AI does appear to continue to move.
    i5 4670K, 16GB RAM, MSI GTX 1060 OCV1 6GB, Win7 x64.

    It is very annoying I can't play the game like this...
    Anyone fixed it ?
  • cyberealitycybereality Posts: 22,779 Oculus Staff
    Please submit a support ticket so we can look into this further. Thanks.
    https://support.oculus.com
    AMD Ryzen 7 1800X | MSI X370 Titanium | G.Skill 16GB DDR4 3200 | EVGA SuperNOVA 1000 | Corsair Hydro H110i
    Gigabyte RX Vega 64 x2 | Samsung 960 Evo M.2 500GB | Seagate FireCuda SSHD 2TB | Phanteks ENTHOO EVOLV
  • AllStarSnorkAllStarSnork Posts: 1
    NerveGear
    edited October 20
    I have a Ryzen 7 1800X, Asus Strix Radeon 580 T8G, and 16GB Corsair Vengeance 3200 RGB. Nothing running in the background. I too have the weird stutter. No other game dares give me trouble. Problem didn't start until the update. I was playing this game since day 1 and then the stutter started and made the game unplayable. broken. progress halted. feel like 'meh', it was a node teleport shooter anyways. yawn.
  • jimmikaelkaeljimmikaelkael Posts: 5
    NerveGear
    What's a shame is that there's no direct support from the studio itself... Not professional at all.
    Not much convinced by Oculus support who told me in his latest reply my processor is under requirement when it is an i5 4670K which is above recommended i5 4590...

    I have 16GB RAM, a MSI Z97 gaming motherboard and a MSI GTX 1060 OCV1 with 6GB GPU which was sponsored by Oculus itself. I'm starting to loose patience...

    A SHAME!

  • Mace404Mace404 Posts: 122
    Art3mis
    You have Windows game mode running? Try disabling that if you have.
  • jimmikaelkaeljimmikaelkael Posts: 5
    NerveGear
    Mace404 said:
    You have Windows game mode running? Try disabling that if you have.
    Thanks, but I'm running on Win7.
Sign In or Register to comment.